Pecha Kucha

425686_10150628898469598_108462199_n

PechaKucha Nights su neformalna i zabavna okupljanja gdje kreativni ljudi razmjenjuju i prikazuju svoje ideje, projekte i radove, a sve putem jednostavnog formata prezentacije 20×20. PechaKucha Night je nastao u Tokiju 2003. godine, a osnavali su ga Astrid Klein i Mark Dytham (Klein/Dytham Arhitecture) kao event namijenjen okupljanju i povezivanju mladih kreativaca te javnom prezentovanju njihovih radova.

Vremenom se ovaj lokalni projekat razvio u globalni, sa PechaKucha Nights eventima koji se organizuju u stotinama gradova širom planete okupljajući tako kreativce širom svijeta. Format prezentacije koji se koristi tokom PKN se zasniva na jednostavnoj ideji: 20 slika x 20 sekundi, što znači da svaki izlagač treba sa 20 slika (forografija) i po 20 sekundi priče po slici prezentovani svoju ideju, projekat ili rad.

Do sada smo u Banjaluci organizovali pet Pecha Kucha večeri i po jednu Pecha Kucha veče u Mostaru i Tuzli,, na kojima su se predstavili izlagači iz najrazličitijih kreativnih oblasti. Sve ove mini kreativne manifestacije su pored sjajnih ideja ponudile i sjajnu zabavu, kako učesnicima, tako i nama organizatorima tako da mi ne namjeravamo ovdje da se zaustavimo. Svi zainteresoovani svoju prijavu, za sljedeću Pecha kuchu, sa kratkom biografijom i opisom kreativne aktivnosti kojom se bave mogu poslati na pknbanjaluka@gmail.com